Artikel Gevel en dakjournaal

20
jan

Artikel Gevel en dakjournaal

Artikel in Gevel en Dakjournaal

Noordoost Groningen aardbeving bestendig

De grond in Groningen trilt. Veel gebouwen lijden hierdoor schade aan de gevel. Metselwerk scheurt of komt onder spanning te staan. Een onlangs verschenen rapport adviseert de provincie de gebouwen aardbevingbestendig te maken. Er zijn veel systemen op de markt om scheuren in de gevel te herstellen of de gevel te beschermen tegen aardschokken. Met meer dan 70.000 woningen mogelijk een grote markt voor gevelspecialisten.

Als gevolg van gaswinning trilt de grond in Noordoost Groningen regelmatig. Dit heeft gevolgen voor de gebouwen. Scheuren in gevel de en het casco veroorzaken in het ergste geval onveilige situaties voor de bewoners. Een onafhankelijke commissie onder leiding van PVDA prominent Wim Meijer onderzocht in opdracht van de provincie wat de financiële consequenties zijn van de aardbevingen in dit gebied en welke oplossingen mogelijk zijn. Het rapport werd eind oktober gepresenteerd en stelt dat er bijna 1 miljard euro nodig is om Noordoost Groningen veilig en aantrekkelijk te maken. De commissie komt op dit bedrag in een optelling van maatregelen die de regio moet helpen.

Die maatregelen gaan van een garantie op het opkopen van de door aardbeving beschadigde woning tot het verbeteren van de leefkwaliteit door de aanleg van glasvezels en investeringen in duurzame energie. Voor onze gevelspecialisten is de eerste van de zes oplossingsrichtingen interessant. Deze betreft ‘veiligheid en toekomstzekerheid individuele bewoners en ondernemers’. De voorgestelde maatregelen hiertoe omvatten ondermeer het aardbevingsbestendig maken van woningen en andere gebouwen, het oplossen schrijnende gevallen, het verbeteren van de schadeafhandeling door de NAM en het instellen van een professionele uitvoeringsorganisatie met onafhankelijk toezicht.

Voor het herstellen van scheuren in de gemetselde gevel bestaan diverse systemen die met of zonder garantie kunnen worden aangebracht. De kaders bij het artikel belichten een aantal van deze scheurherstel systemen.

Naast het herstellen van de schade moeten gebouwen ook aardbevingbestendig gemaakt worden. De commissie stelt voor om hierbij uit te gaan van een aardbeving met de kracht van 5 op de schaal van Richter en niet te wachten tot nadere berekeningen van het KNMI. Scholen, chemische fabrieken en huizen van mensen met psychische of fysieke klachten als gevolg van de aardbevingen krijgen voorrang. Het betreft in dit gebied 70.000 woningen.

 

Nieuwe generatie

Door heel Nederland (en de Benelux) heeft Thor Helical dealers waar gevelspecialisten terecht kunnen. ‘Voor technisch advies werken wij met partners en voor verwerking met erkende installateurs of erkende installatie bedrijven, deze zijn getraind met onze herstel- en verankeringssystemen om garanties af te geven op het geleverde werk,’ zegt Rinus de Moedt, van Thor Helical.

Met het uitgebreide systeem van Thor Helical zijn oplossingen te maken voor het versterken van metselwerk. Bijvoorbeeld door in de lintvoegen wapening aan te brengen of bij kozijnvervanging betere latei oplossingen te bieden. Maar het blijft niet alleen bij de gevel. Ook zijn er systemen om gevelwerk te versterken en bijvoorbeeld vloerlagen aan de buitenmuren te verbinden. ‘Wij zorgen voor een degelijke verbinding tussen wanden en vloeren zodat de krachten die ontstaan door aardbevingen kunnen worden opgevangen.’

Niet alleen in aardbevingsgebieden ziet Thor Helical een groeiende vraag naar producten en expertise.: ‘We hebben steeds extremere weersomstandigheden. Zware regenval, wind, warmte en koude. Om die extremen te kunnen opvangen ontwikkelden we diverse producten en systemen voor behoudt van de woningen.’

Op basis van de eerste generatie wokkelvormige producten, heeft Thor Helical de producten doorontwikkeld en zijn de producten en systemen verbeterd. ‘Onze tweede generatie wokkel heeft als voordeel dat het een constante kern bezit en een evenredige snijlijn heeft met scherpe snijlijnen, waardoor hij zich vast zet in een breed scala substraten. Hij holt bij montage de eerste snijlijnen niet uit, zoals bij de eerste generatie. Onze producten zijn daarom zeer geliefd in de praktijk.’

Bron: http://www.gevelendakjournaal.nl/archief/2013_06/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *