Groningen: Tientallen scheuren in vloeren en muren

13
feb

Groningen: Tientallen scheuren in vloeren en muren

Voor de vierde keer in vijf dagen tijd werd het noordoosten van Groningen gisterochtend opgeschrikt door een aardbeving. Na de aardschokken in het Groningse Zandeweer en ’t Zandt van donderdag en zaterdagochtend, werd gisteren het dorp Garrelsweer getroffen door een lichte beving met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. Voor de dorpsbewoners iets waar ze zelf niet zo van opkijken. “Je hoort gerommel ergens ver weg en daarna voel je een schokgolf door het huis gaan”, zegt Jantine Blankvoort.

Oorzaak is winning van gas

De bevingen in het noordoosten van Groningen zijn een gevolg van aardgaswinning. Blankvoort woont tegen een gaslocatie aan. “Je weet wanneer je een schok kan verwachten”, zegt ze. “Je ziet bijna nooit iemand op het terrein, maar een paar dagen geleden waren ze er aan het werk. Je weet dat er dan, zo’n twee dagen later, een schok komt.” Het KNMI noemt de bevingen wel bijzonder. “We hebben wel vaker bevingen gezien in Groningen die binnen korte termijn plaats hadden, maar niet met deze kracht’‘, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds vrijdag ongeveer 1500 schademeldingen binnengekomen na de aardschokken.

Tientallen scheuren in vloeren en muren

“Zo’n beving duurt nog geen vijf seconden. Je hoort een soort knal en daarna voel je een trilling. Het begint hier heel gewoon te worden. Ik ben al ruim tien jaar bezig met de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij red.) Mijn hele huis gaat eraan. Er zitten inmiddels tientallen scheuren in de vloeren en muren. Een van die scheuren is vier centimeter breed en vijf meter lang, ik kan er mijn beide handen insteken. Mijn huis is totaal onverkoopbaar geworden. Wat deze laatste schok voor schade heeft aangericht weet ik nog niet. Het is niet zo dat er een trilling is en hoppa je ziet een scheur, dat zou je misschien bij oudere huizen zo snel kunnen zien, maar mijn huis is zo’n vijfentwintig jaar geleden gebouwd, vrij nieuw dus. Je kan het vergelijken met een waterbed. Je geeft er een trap tegen en het bed begint te bewegen, maar stopt daarna niet gelijk. De golven blijven even doorgaan. Het resultaat van deze schok zie ik over zo’n zes weken, misschien zelfs pas over zes maanden. Ik zie de scheuren zelf al bijna niet meer, het zijn de mensen die hier binnenkomen en verschrikt zeggen: zo, wat zit het hier vol met scheuren.”

Klaas Groen
Woont in het Groningse Garrelsweer, dat gisterochtend werd getroffen door een lichte beving.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *