Esthetisch gevelherstel

Het uiterlijk van een gemetselde gevel bepaalt het karakter en identiteit van het gebouw en omgeving. Een gemetselde gevel geeft ook signalen af bij zettingen en zakkingen, zo kan een gevel een kant op hellen en/of ontstaan er scheuren in het metselwerk.

Om gevels weer in een goede conditie te krijgen en er voor langere tijd weer authentiek uit te laten zien hebben we diverse oplossingen:

 • muurherstel (wapening wel/niet chemisch)
 • scheurherstel (wapening staven en 2 componenten mortel)
 • latei herstel (wapening staven en 2 componenten mortel)
 • baksteen reparatie en kleuring conform bestaand
 • nieuw voegwerk en kleuring conform bestaand
 • gevel waterafstotend maken

Uw gevel zoals u die graag wilt zien

Schade aan gemetselde gevels is niet alleen heel vervelend voor eigenaren, ook bezoekers of omwonenden kijken niet graag uit op een beschadigde gevel. Gemetselde gevels met schade laten herstellen is werk voor specialisten. Het herstellen van deze schade moet goed uitgevoerd worden en daarmee ook de eventuele oorzaak. De producten en systemen van Thor Helical zijn hier bedoeld om metselwerk onzichtbaar te versterken en te stabiliseren. Desgewenst kunnen baksteen reparaties en voegherstel in de juiste kleur conform bestaand worden aangebracht waardoor men nauwelijks verschil ziet.

Repareren van scheuren in de gevel

Uw scheur repareren met Thor Helical is kwaliteit toevoegen aan het metselwerk, waardoor scheuren nagenoeg onzichtbaar worden hersteld en het metselwerk constructief wordt hersteld om spanningen en krachten op de juiste manier te verdelen. Scheuren in stenen kunnen worden hersteld met Thor Helical Restauratiemortel, te verkrijgen in meer dan 20 steenkleuren. Hiermee kan de scheur in de steen in de oorspronkelijke kleur hersteld worden.

Werking van de Thor Helical Bar®

De vorm van de Helical Bar en de WHO60 mortel stelt het in staat om toenemende draagkracht te verwerken en deze te verspreiden. Vanwege de flexibiliteit van het scheurherstel systeem is deze in staat om benodigde bewegingen van het metselwerk op te vangen en te verdelen. Het Thor Helical scheurherstel systeem is in staat om tussen de 1050 en 1200 n/mm2 aan trekkracht te verwerken en drukkende kracht van 55 n/mm2 , waardoor het herstelsysteem zelfs onder zware condities zijn werk verricht.

Voorbeeld scheurherstel bakstenen muur

Product(en)

 • 12mm RVS muurankers
 • 9mm RVS air twist spiraalankers
 • lintvoegwapening spiraalankerstaven 5mm en 6mm
 • Thor Kalk (legmortel) of WHO30 inbed mortel
 • Voegmortel samenstelling conform bestaand (laboratorium onderzoek)
 • kleuren van metselwerk

Specificaties

Neem contact op met uw adviseur.

Voorbeeld toepassing scheurherstel

Hieronder treft u een voorbeeld aan van de toepassing van Thor Helical Scheurherstel in drie stappen. Het eindresultaat mag gezien worden. Met dank aan Frederik van Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn VOF voor het delen van de foto’s.

Inboeten muur

STAP 1 – Inboeten

Scheurherstel

STAP 2 – Scheurherstel

Voegen van herstelde muur

STAP 3 – Voegen

Video muurherstel

Bekijk hier de video voor het eenvoudig herstellen van scheuren in een muur.


Vraag het uw adviseur..

In de gele emmer met WHO60 opschrift tref je twee zakjes en twee flesjes met draaidop aan. De hoeveelheid mortel die je hiermee kunt aanmaken is voldoende voor het vullen van circa 9 strekkende meter voeg. Om een goede verwerking te verkrijgen dient men driekwart deel vloeistof uit de fles op een zak droge mortel goed te mengen tot een tandpasta-achtige substantie. Hiermee vul je het pistool en ga je binnen 20 minuten de mortel verwerken, de mortel kan (slechts één keer) opgewaardeerd worden door het resterende deel vloeistof uit de fles toe te voegen en wederom goed te mengen. Het vulpistool dient goed afgesteld te zijn. Aan weerszijden van de rubberen drukker op de stang met een stukje schroefdraad zitten twee moeren die aangedraaid kunnen worden waardoor de druk op het rubberen onderdeel (drukker) groter worden en zal uitzetten. Draai de moeren niet te strak aan! Na gebruik het vulpistool goed reinigen met water en een (toilet)borstel.
Een spouwmuur is een samengestelde constructie en bestaat uit een binnen- en buitenblad die onderling verbonden zijn met een bepaalde verankering. Als het binnen- en buitenblad beiden bestaan uit een steenachtig materiaal, zijn meestal spouwankers toegepast. Voor het bepalen van de lengte spouwanker moet je erachter zien te komen uit welke materialen de spouwmuurconstructie is opgebouwd en kun je per gevel onderzoeken welke spouwdiepte waar aanwezig is, dit kan namelijk variëren. Voorbeeld: Is het buitenblad halfsteens dan is de muur (gevel) meestal 100mm dik, dan meet je de spouwdiepte, bijvoorbeeld 50mm diep. Vervolgens weet je van welk materiaal het binnenblad is opgetrokken, meestal is dit metselwerk van 100mm dik. Zodra je deze waarden bij elkaar optelt dan weet je dat de spouwmuurconstructie doorsnede 250mm bedraagt. Het spouwanker dient tenminste tussen 40mm>60mm in het binnenblad bevestigd te worden. Berekening lengte renovatiespouwanker: 100mm (buitenblad) + 50mm (spouw) + 55mm (minimale diepte aanbrengen in binnenblad) = 205mm

Direct contact

Gerjo

Bouwkundig technisch adviseur

E-mail: gerjo@thorhelical.nl

Telefoon: +31 6 185 872 15