Het latei herstel systeem

Het latei herstel systeem is toepasbaar ter vervanging van betonnen of stalen lateien en is toe te passen als latei bij raam- en deuropeningen. Tevens als latei-verbetering bij kopse of strek rollagen boven de sparingen aan te brengen, waarbij de rollaag eventueel vast gezet kan worden aan de nieuw gecreëerde metselwerk latei door middel van vastpinnen met Thor Helical Air-Twist 9mm spouwankers.
Door het aanbrengen van een Thor Helical latei herstel systeem in metselwerk boven bestaande kozijnen voorkomt u schade aan de gevels.

LATEIHERSTEL
Bij het vervangen van houten kozijnen voor kunststof kozijnen wordt de lateifunctie regelmatig vergeten. Wanneer nieuwe kozijnen de draagkracht niet kunnen verwerken, is het gecertificeerde lateiherstelsysteem van Thor Helical een goede oplossing. Het systeem is eenvoudig aan te brengen en heeft unieke prestaties in de verwerking van draagkracht: bij een sparing van 3200 mm is het weerstandsmoment circa 2,6kN/mm2. Ook bredere sparingen kunnen opgevangen worden tot een breedte van 6.00m1.

Repareren van scheuren in de gevel

Uw scheur repareren met Thor Helical is kwaliteit toevoegen aan het metselwerk, waardoor scheuren nagenoeg onzichtbaar worden hersteld en het metselwerk constructief wordt hersteld om spanningen en krachten op de juiste manier te verdelen. Scheuren in stenen kunnen worden hersteld met Thor Helical Restauratiemortel, te verkrijgen in meer dan 20 steenkleuren. Hiermee kan de scheur in de steen in de oorspronkelijke kleur hersteld worden.

Werking van de Thor Helical Bar®

De vorm van de Helical Bar en de WHO60 mortel stelt het in staat om toenemende draagkracht te verwerken en deze te verspreiden. Vanwege de flexibiliteit van het scheurherstel systeem is deze in staat om benodigde bewegingen van het metselwerk op te vangen en te verdelen. Het Thor Helical scheurherstel systeem is in staat om tussen de 1050 en 1200 n/mm2 aan trekkracht te verwerken en drukkende kracht van 55 n/mm2 , waardoor het herstelsysteem zelfs onder zware condities zijn werk verricht.

Thor Helical latei herstel

Product(en)

Thor Helical Heliforce bar – 6mm RVS Wapening staaf

Verkrijgbaar in meter lengte staven *

Verkrijgbaar in rollen van 7m1 en 10m1 **

Diameter (mm):

  • Ø5 *  **
  • Ø6 *  ** (aanbevolen voor latei herstel systeem)
  • Ø9 *

WHO60 (2 componenten mortel)

Specificaties

Thor Helical Heliforce bar – 6mm

Materiaal: roestvrij staal – (304)

Uiterste trekkracht:1050–1200 N/mm²

Ø5mm Nom. CSA = 6 mm²

Ø6mm Nom. CSA = 7 mm² (aanbevolen voor latei herstel systeem)

Ø9mm Nom. CSA = 15 mm²

Voorbeeld toepassing scheurherstel

Hieronder treft u een voorbeeld aan van de toepassing van Thor Helical Scheurherstel in drie stappen. Het eindresultaat mag gezien worden. Met dank aan Frederik van Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn VOF voor het delen van de foto’s.

Inboeten muur

STAP 1 – Inboeten

Scheurherstel

STAP 2 – Scheurherstel

Voegen van herstelde muur

STAP 3 – Voegen

Video muurherstel

Bekijk hier de video voor het eenvoudig herstellen van scheuren in een muur.


Veelgestelde vragen

In de gele emmer met WHO60 opschrift tref je twee zakjes en twee flesjes met draaidop aan. De hoeveelheid mortel die je hiermee kunt aanmaken is voldoende voor het vullen van circa 9 strekkende meter voeg. Om een goede verwerking te verkrijgen dient men driekwart deel vloeistof uit de fles op een zak droge mortel goed te mengen tot een tandpasta-achtige substantie. Hiermee vul je het pistool en ga je binnen 20 minuten de mortel verwerken, de mortel kan (slechts één keer) opgewaardeerd worden door het resterende deel vloeistof uit de fles toe te voegen en wederom goed te mengen. Het vulpistool dient goed afgesteld te zijn. Aan weerszijden van de rubberen drukker op de stang met een stukje schroefdraad zitten twee moeren die aangedraaid kunnen worden waardoor de druk op het rubberen onderdeel (drukker) groter worden en zal uitzetten. Draai de moeren niet te strak aan! Na gebruik het vulpistool goed reinigen met water en een (toilet)borstel.
Een spouwmuur is een samengestelde constructie en bestaat uit een binnen- en buitenblad die onderling verbonden zijn met een bepaalde verankering. Als het binnen- en buitenblad beiden bestaan uit een steenachtig materiaal, zijn meestal spouwankers toegepast. Voor het bepalen van de lengte spouwanker moet je erachter zien te komen uit welke materialen de spouwmuurconstructie is opgebouwd en kun je per gevel onderzoeken welke spouwdiepte waar aanwezig is, dit kan namelijk variëren. Voorbeeld: Is het buitenblad halfsteens dan is de muur (gevel) meestal 100mm dik, dan meet je de spouwdiepte, bijvoorbeeld 50mm diep. Vervolgens weet je van welk materiaal het binnenblad is opgetrokken, meestal is dit metselwerk van 100mm dik. Zodra je deze waarden bij elkaar optelt dan weet je dat de spouwmuurconstructie doorsnede 250mm bedraagt. Het spouwanker dient tenminste tussen 40mm>60mm in het binnenblad bevestigd te worden. Berekening lengte renovatiespouwanker: 100mm (buitenblad) + 50mm (spouw) + 55mm (minimale diepte aanbrengen in binnenblad) = 205mm

Direct contact

Gerjo

Bouwkundig technisch adviseur

E-mail: gerjo@thorhelical.nl

Telefoon: +31 6 185 872 15