Renovatie spouwankers plaatsen

Alvorens men spouwankers laat aanbrengen is een kort onderzoek nodig naar de opbouw van de spouwmuurconstructie. Zo zijn er spouwmuren met verschillende spouwdiepte, bijvoorbeeld van 1cm tot 7cm en soms zelfs groter. Een spouwmuur is als volgt opgebouwd; een binnenmuur (binnenblad), de spouw zelf (ruimte met of zonder isolatie) en de buitenmuur (buitenblad) oftewel de gevel. Daarnaast moet men zeker weten of het binnen- en buitenblad nog sterk genoeg is om aan elkaar te verankeren, dit kan men testen met een trekkracht meter. Men kan ook een onderzoek laten uitvoeren via ons (onze eigen gebouwen onderzoeksafdeling Thor LOGICAL).

 

Opnieuw koppelen spouwmuurconstructie

De Thor Helical Air-Twist spouwankers en Air Twist renovatie spouwankers zijn spiraalvormige roestvast stalen ankers waarmee de binnen en buitenbladen aan elkaar verbonden worden. De ankers zijn ontworpen om met evenredige snijlijn te verankeren, het anker baant zich een natuurlijke weg in de meest voorkomende gevelmaterialen. Het spouwanker wordt door een SDS tool met hamerslag in een voorgeboord gat gedreven. De spouwankers worden in RVS AISI 316(A4) kwaliteit geleverd en zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar.

Aanbrengen spiraalvormige spouwankers

Men plaatst de spiraalvormige (Helical) Air Twist spouwankers in een voorgeboord gat in het midden van de baksteen met behulp van slagkracht. Met een hulpmiddel, eenvoudig te bevestigen op de sds+ boor/hakhamer-machine,  drijft men het spouwanker met slagkracht op de juiste diepte en plaats waarmee direct een koppeling tot stand wordt gebracht tussen binnen- en buitenblad.

Thor Helical spouwankers plaatsen

Product(en)

Thor Helical 9mm RVS spouwanker met 4.3mm kern
Lengte (mm):

  • 150
  • 180
  • 205
  • 230
  • 255
  • 280
  • 305
  • 350
  • 400
  • 450 (op aanvraag)

Specificaties

Thor Helical 9mm (wokkelvormig) spouwanker met 4.3mm kern
Lengte (mm): 150, 180, 205, 230, 255, 280, 305, 350, 400 en 450mm
Materiaal: Roestvast staal – AISI 316 (A4)
Constante kern diameter 4.3mm
Van spoed tot spoednaad 22mm
Maximale trekkracht: => 9kN
Knikpunt sterkte (over 100mm): => 4.4kN
Precisie afwijking anker: < 0.5%
Expansie door het anker: = geenN

Voorbeeld toepassing scheurherstel

Hieronder treft u een voorbeeld aan van de toepassing van Thor Helical Scheurherstel in drie stappen. Het eindresultaat mag gezien worden. Met dank aan Frederik van Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn VOF voor het delen van de foto’s.

Inboeten muur

STAP 1 – Inboeten

Scheurherstel

STAP 2 – Scheurherstel

Voegen van herstelde muur

STAP 3 – Voegen

Video TH spouwanker plaatsen

Bekijk hier de video voor het eenvoudig plaatsen van TH spouwankers.


Veelgestelde vragen

Om spouwankers met diameter 9mm aan te brengen in baksteen en/of kalkzandsteen volstaat het voorboren met een sds+ boor van 5mm.

Voor het aanbrengen van renovatiespouwankers in achterliggende betonconstructie dient men voor te boren met en sds+ boor van 6,5mm. Hou met een achterliggende betonconstructie rekening met verhoogde slijtage van deze boren, neem daarom altijd extra boren mee.

De lengte van de sds+ boor is afhankelijk van de diepte en/of spouwdiepte. Voor het plaatsen van het spouwanker met hamerslag is een aparte tool nodig.

Direct contact

Gerjo

Bouwkundig technisch adviseur

E-mail: gerjo@thorhelical.nl

Telefoon: +31 6 185 872 15