Historisch gemetselde gevels

Historische gebouwen met gemetselde gevels krijgen te maken met funderingsproblemen of invloeden die kunnen leiden tot verzakkingen. Het herstellen van metselwerk van deze historische gebouwen is specialistisch werk die meestal onder supervisie van gemeente en/of overheid mag worden uitgevoerd door aangewezen partijen. Het is van groot belang dat er gewerkt wordt met kennis en techniek van bouwstoffen uit de periode en bouwjaar van het pand. Daarnaast is het verkrijgen, mengen en verwerken van bepaalde bouwstoffen aan bepaalde condities gebonden. De droge samenstelling van mortels uit die periode is daar een onderdeel van. Onze adviseurs kunnen u meer meer vertellen over scheurherstel, verschillende (kalk)mortels, baksteen kleuring en metseltechnieken.

Scheurvorming herstel metselwerk historische gevels en constructies

Het scheurherstel systeem van Thor Helical is in vele situaties uitermate geschikt om zonder chemie historisch metselwerk te herstellen.

Gemetselde constructies kunnen zonder chemie op een snelle manier worden hersteld. De lintvoegwapening (5mm spiraalankerstaaf) past in bestaande lintvoegen, de mortel kan worden aangepast aan bestaande samenstelling en na het afvoegen ziet men nauwelijks verschil. Indien nodig kunnen bakstenen en voegmortel worden bijgekleurd door onze specialisten. Monumentale bouwwerken worden over de hele wereld versterkt en hersteld met Thor Helical producten en systemen.

 

Repareren van scheuren in de gevel

Uw scheur repareren met Thor Helical is kwaliteit toevoegen aan het metselwerk, waardoor scheuren nagenoeg onzichtbaar worden hersteld en het metselwerk constructief wordt hersteld om spanningen en krachten op de juiste manier te verdelen. Scheuren in stenen kunnen worden hersteld met Thor Helical Restauratiemortel, te verkrijgen in meer dan 20 steenkleuren. Hiermee kan de scheur in de steen in de oorspronkelijke kleur hersteld worden.

Werking van de Thor Helical Bar®

De vorm van de Helical Bar en de WHO60 mortel stelt het in staat om toenemende draagkracht te verwerken en deze te verspreiden. Vanwege de flexibiliteit van het scheurherstel systeem is deze in staat om benodigde bewegingen van het metselwerk op te vangen en te verdelen. Het Thor Helical scheurherstel systeem is in staat om tussen de 1050 en 1200 n/mm2 aan trekkracht te verwerken en drukkende kracht van 55 n/mm2 , waardoor het herstelsysteem zelfs onder zware condities zijn werk verricht.

Voorbeeld scheurherstel bakstenen muur

Product(en)

  • 12mm RVS muurankers
  • 9mm RVS air twist spiraalankers
  • lintvoegwapening spiraalankerstaven 5mm en 6mm
  • Thor Kalk (legmortel) of WHO30 inbed mortel
  • Voegmortel samenstelling conform bestaand (laboratorium onderzoek)
  • kleuren van metselwerk

Specificaties

Neem contact op met uw adviseur.

Voorbeeld toepassing scheurherstel

Hieronder treft u een voorbeeld aan van de toepassing van Thor Helical Scheurherstel in drie stappen. Het eindresultaat mag gezien worden. Met dank aan Frederik van Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn VOF voor het delen van de foto’s.

Inboeten muur

STAP 1 – Inboeten

Scheurherstel

STAP 2 – Scheurherstel

Voegen van herstelde muur

STAP 3 – Voegen

Video muurherstel

Bekijk hier de video voor het eenvoudig herstellen van scheuren in een muur.


Veelgestelde vragen

In de gele emmer met WHO60 opschrift tref je twee zakjes en twee flesjes met draaidop aan. De hoeveelheid mortel die je hiermee kunt aanmaken is voldoende voor het vullen van circa 9 strekkende meter voeg. Om een goede verwerking te verkrijgen dient men driekwart deel vloeistof uit de fles op een zak droge mortel goed te mengen tot een tandpasta-achtige substantie. Hiermee vul je het pistool en ga je binnen 20 minuten de mortel verwerken, de mortel kan (slechts één keer) opgewaardeerd worden door het resterende deel vloeistof uit de fles toe te voegen en wederom goed te mengen. Het vulpistool dient goed afgesteld te zijn. Aan weerszijden van de rubberen drukker op de stang met een stukje schroefdraad zitten twee moeren die aangedraaid kunnen worden waardoor de druk op het rubberen onderdeel (drukker) groter worden en zal uitzetten. Draai de moeren niet te strak aan! Na gebruik het vulpistool goed reinigen met water en een (toilet)borstel.
Bij het herstellen van scheuren in de gevel zijn wapeningstaven (Helical bars) met diameter 5mm geschikt. Bij een lateiherstel systeem toepassing gebruikt men diameter 6mm wapeningstaven.

Direct contact

Gerjo

Bouwkundig technisch adviseur

E-mail: gerjo@thorhelical.nl

Telefoon: +31 6 185 872 15