Scheurherstel laten uitvoeren

Gebouw en woning -eigenaren die scheuren hebben in gemetselde buitengevels of bouwmuren binnen, kunnen het beste een specialist inschakelen. Thor Helical heeft door heel Nederland heen gecertificeerde gevelspecialisten die kennis hebben van onze producten en systemen en deze regelmatig toepassen. Onze gevelspecialisten kunnen vakkundig en snel alle voorkomende metselwerk herstellingen voor u uitvoeren, zoals het repareren en stabiliseren van baksteen metselwerk en alle voorkomende voegwerken.

Oorzaken van scheuren in de gevel

Scheurvormingen die veelal in het metselwerk zich voordoen zijn vaak te wijten aan oorzaken, zoals; thermische scheuren, scheuren vanwege zakkende funderingen, beving en trilling door middel van gaswinning, aardbeving, roestend ijzer in muren, weersinvloeden, scheuren door trilling in de grond door verkeer en omliggende bouwprojecten. Thor Helical heeft hiertoe de ‘HAS methode’ ontwikkeld ((Helical Application System).

Door het scheurherstel systeem van Thor Helical wordt losgekomen en/of vervormd metselwerk hersteld. Het vooraf stabiliseren en versterken van metselwerk door het toepassen van de HAS  methode bij gevelmetselwerk in gebieden waar trillingen of aardbevingen ten grondslag kunnen liggen. Veelal wordt onze herstel methode voor de restauratie van scheuren in metselwerk bij aardbeving herstel benoemd als de HAS-methode, ook wel HAS (Helical Application System), hiermee worden muren op de juiste manier constructief verbeterd. Het gescheurde metselwerk wordt door deze reparatie methode hersteld als een element en niet benaderd als alleen een scheur waar diagonaal wordt verbeterd. Het element wordt compleet constructief verbeterd, waardoor krachten op de juiste manier worden  verwerkt in de muren.

Repareren van scheuren in de gevel

Uw scheur repareren met Thor Helical is kwaliteit toevoegen aan het metselwerk, waardoor scheuren nagenoeg onzichtbaar worden hersteld en het metselwerk constructief wordt hersteld om spanningen en krachten op de juiste manier te verdelen. Scheuren in stenen kunnen worden hersteld met Thor Helical Restauratiemortel, te verkrijgen in meer dan 20 steenkleuren. Hiermee kan de scheur in de steen in de oorspronkelijke kleur hersteld worden.

Werking van de Thor Helical Bar®

De vorm van de Helical Bar en de WHO60 mortel stelt het in staat om toenemende draagkracht te verwerken en deze te verspreiden. Vanwege de flexibiliteit van het scheurherstel systeem is deze in staat om benodigde bewegingen van het metselwerk op te vangen en te verdelen. Het Thor Helical scheurherstel systeem is in staat om tussen de 1050 en 1200 n/mm2 aan trekkracht te verwerken en drukkende kracht van 55 n/mm2 , waardoor het herstelsysteem zelfs onder zware condities zijn werk verricht.

Voorbeeld scheurherstel bakstenen muur

Product(en)

Thor Helical Heliforce bar – 6mm RVS Wapening staaf

Verkrijgbaar in meter lengte staven *

Verkrijgbaar in rollen van 7m1 en 10m1 **

Diameter (mm):

  • Ø5 *  **
  • Ø6 *  ** (aanbevolen voor Latei herstel systeem)
  • Ø9 *

Specificaties

Thor Helical Heliforce bar – Spiraalankerstaaf (wapening staaf)

Materiaal: roestvast staal – (304)

Uiterste trekkracht: = 1050–1200 N/mm²

Ø5mm Nom. CSA = 6 mm²

Ø6mm Nom. CSA = 7 mm²

Ø7mm Nom. CSA = 9 mm²

Ø8mm Nom. CSA = 12 mm²

Ø9mm Nom. CSA = 15 mm²

Voorbeeld toepassing scheurherstel

Hieronder treft u een voorbeeld aan van de toepassing van Thor Helical Scheurherstel in drie stappen. Het eindresultaat mag gezien worden. Met dank aan Frederik van Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn VOF voor het delen van de foto’s.

Inboeten muur

STAP 1 – Inboeten

Scheurherstel

STAP 2 – Scheurherstel

Voegen van herstelde muur

STAP 3 – Voegen

Video muurherstel

Bekijk hier de video voor het eenvoudig herstellen van scheuren in een muur.


In de gele emmer met WHO60 opschrift tref je twee zakjes en twee flesjes met draaidop aan. De hoeveelheid mortel die je hiermee kunt aanmaken is voldoende voor het vullen van circa 9 strekkende meter voeg. Om een goede verwerking te verkrijgen dient men driekwart deel vloeistof uit de fles op een zak droge mortel goed te mengen tot een tandpasta-achtige substantie. Hiermee vul je het pistool en ga je binnen 20 minuten de mortel verwerken, de mortel kan (slechts één keer) opgewaardeerd worden door het resterende deel vloeistof uit de fles toe te voegen en wederom goed te mengen. Het vulpistool dient goed afgesteld te zijn. Aan weerszijden van de rubberen drukker op de stang met een stukje schroefdraad zitten twee moeren die aangedraaid kunnen worden waardoor de druk op het rubberen onderdeel (drukker) groter worden en zal uitzetten. Draai de moeren niet te strak aan! Na gebruik het vulpistool goed reinigen met water en een (toilet)borstel.
Bij het herstellen van scheuren in de gevel zijn wapeningstaven (Helical bars) met diameter 5mm geschikt. Bij een lateiherstel systeem toepassing gebruikt men diameter 6mm wapeningstaven.

Direct contact

Gerjo

Bouwkundig technisch adviseur

E-mail: gerjo@thorhelical.nl

Telefoon: +31 6 185 872 15